Hoe werkt het: zonnepanelen uitgelegd

Steeds meer mensen in Nederland overwegen om zonnepanelen aan te leggen, maar hoe werkt het nu precies? Welke techniek maakt het mogelijk om energie op te wekken met behulp van zonnepanelen? Bij Zonnepanelen Limburg leggen we het je graag uit. Ben je benieuwd naar hoe het nu precies werkt, die zonnepanelen? Lees dan verder! Liever meteen een afspraak maken voor de aanleg van je zonnepaneleninstallatie of krijg je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

Hoe het werkt: zonnepanelen en het fotovoltaïsche effect

Lang niet ieder materiaal is in staat om energie op te wekken uit zonlicht. Wanneer een materiaal elektrische stroom kan opwekken uit zonlicht, spreken we van het fotovoltaïsche effect. Dat is ook waar de naam PV-installatie vandaan komt: photovoltaic. Het PV-effect is in de 19e eeuw ontdekt door de natuurkundige Antoine César Becquerel. Hij ontdekte dat zogenaamde halfgeleiders in staat zijn om stroom op te wekken uit zonlicht.

Het fotovoltaïsche effect van halfgeleiders, dat dus ook in zonnepanelen plaatsvindt, is behoorlijk complex, maar wij leggen je graag uit hoe het werkt. Deeltjes lichtenergie, oftewel fotonen zijn in staat om energie over te dragen aan de elektronen in een halfgeleider. Deze elektronen bevinden zich normaal gesproken in een kristalrooster. Maar zodra ze in contact komen met fotonen, wordt er energie overgedragen aan de elektronen. De elektronen worden dan geëxciteerd en kunnen zich vrij door het materiaal bewegen.

Doordat de elektronen zich vrij bewegen, ontstaat er een verschil in elektrische lading. Met als gevolg dat er een elektrisch veld gecreëerd wordt. Met behulp van metaal kunnen de elektronen vervolgens opgevangen worden. Op die manier ontstaat er elektrische stroom.

Hoe werkt het fotovoltaïsche effect bij zonnepanelen?

Ook voor zonnepanelen wordt een halfgeleider gebruikt, over het algemeen silicium. Als er zonlicht op dit materiaal terechtkomt, neemt het de deeltjes lichtenergie op. De energie uit deze deeltjes (fotonen) komt in de elektronen terecht. De elektronen in het silicium beginnen vrij te bewegen en er ontstaat een elektrisch veld. Er is nu sprake van gelijkstroom. Door middel van een omvormer wordt dit omgezet naar wisselstroom. Dat is namelijk de stroom die je in je huishouden gebruikt.

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten zonnecellen van silicium gemaakt worden. Zo heb je monokristallijn panelen, met zonnecellen die van slechts één siliciumkristal gemaakt worden. Polykristallijn zonnepanelen bevatten zonnecellen met meerdere kleine kristallen. Beide soorten zonnepanelen hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn monokristallijn panelen vaak duurder, maar ook efficiënter. Vooral bij hogere temperaturen zijn deze panelen efficiënter. Het voordeel van polykristallijn panelen is dat ze goedkoper in aanschaf zijn.

Hoe werkt de plaatsing van zonnepanelen?

Over de plaatsing van je zonnepanelen hoef jij je geen zorgen te maken als je voor Zonnepanelen Limburg kiest! Onze specialisten zorgen ervoor dat de panelen op deskundige wijze geplaatst worden. Daarnaast kunnen we je ook van advies voorzien. Zo helpen wij je bijvoorbeeld graag om te bepalen welke zonnepanelen het meest geschikt zijn. Daarnaast kunnen we voor je berekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om aan je energiebehoefte te voldoen.

Na de plaatsing van de zonnepanelen kun jij je eigen energie opwekken uit zonlicht. Daardoor betaal je aanzienlijk minder aan stroomkosten. De zonnepanelen hebben een erg lange levensduur, maar heb je vaak al binnen enkele jaren terugverdiend. Zodra de panelen er eenmaal liggen, is het enkel nog van belang om ze goed te laten onderhouden. Het is echter zeker dat je op den duur veel geld zal besparen door zonnepanelen aan te leggen.

Een PV-installatie door de specialisten van Zonnepanelen Limburg

Hoe werkt de installatie van zonnepanelen als je contact met ons opneemt? Dat is zeer eenvoudig! Wij geven je graag vrijblijvend advies en nemen de mogelijkheden met je door. Geef je ons een akkoord? Dan zorgen wij ervoor dat de panelen er snel komen te liggen. Ben je ook in het bezit van een elektrische auto of ben je van plan om er een aan te schaffen? Dan kunnen wij eventueel ook meteen een laadpaal voor je plaatsen en deze aan de PV-installatie koppelen. Zo ben je in staat om de auto op te laden met je eigen opgewekte energie. Op die manier wordt elektrisch rijden wel héél erg duurzaam en goedkoop!

Wil jij je zonnepanelen door onze specialisten laten plaatsen? Neem dan vandaag nog contact met ons op, zodat we de mogelijkheden met je kunnen doornemen. Wij komen graag bij jou op locatie langs om uit te leggen hoe alles werkt als je zonnepanelen door ons laat installeren.

Uw eigen laadpaal in Limburg

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in

Wil je zonnepanelen laten installeren in Limburg? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze specialisten. We kijken graag met je mee en zorgen voor een oplossing op maat. Zo verzorgen we niet alleen een deskundige montage, maar kun je tevens rekenen op uitstekende service. Klaar om duurzaam te leven? Neem snel en eenvoudig contact op!