Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Dat is een vraag die onze specialisten vaak te horen krijgen. Wij stellen in dit geval altijd voor om langs te komen voor een persoonlijk adviesgesprek. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is namelijk van verschillende factoren afhankelijk, waaronder je energieverbruik. Deze vraag kent dus geen standaard antwoord. Ben je benieuwd hoe wij bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Dan raden we je aan om verder te lezen. Wil jij snel een antwoord op de vraag “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig”? Neem dan contact met ons op, zodat we een persoonlijk adviesgesprek op locatie kunnen inplannen!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Dit zijn de meespelende factoren!

Vraag je ons hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Dan stellen onze specialisten je tijdens het persoonlijk adviesgesprek diverse vragen. Benieuwd welke factoren invloed hebben op hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Hieronder lichten we de verschillende zaken toe!

1. Je energieverbruik

Allereerst vragen we je natuurlijk naar je energieverbruik. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer energie de zonnepanelen namelijk moeten opwekken. Dankzij slimme elektriciteitsmeters hebben de meeste mensen tegenwoordig een zeer goed inzicht in hun eigen verbruik.

2. Je doel

2. Je doel Vervolgens is het ook belangrijk om te bepalen hoe afhankelijk je wilt blijven van het reguliere elektriciteitsnet. Wil jij je stroom voornamelijk zelf opwekken of vind je het geen probleem als een gedeelte van je energie nog afkomstig is van het elektriciteitsnet?

3. Het vermogen van je zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik dan nodig met mijn energieverbruik en doel? Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is natuurlijk ook afhankelijk van het vermogen van de panelen. Het vermogen van de panelen wordt gemeten in Wattpiek (Wp). Dit staat gelijk aan het vermogen dat de zonnepanelen in ideale omstandigheden per jaar kunnen opwekken.

4. De efficiëntie van de zonnepanelen

In de praktijk levert 1 Wp jaarlijks niet exact 1 kWh stroom op, omdat de omstandigheden niet altijd optimaal zijn. In werkelijkheid levert iedere Wattpiek ongeveer 0,85 kWh op. Houd er rekening mee dat dit een schatting is. Tijdens een bezoek aan je woning kunnen onze specialisten inschatten hoeveel stroom de panelen daadwerkelijk kunnen opwekken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Een voorbeeldberekening

Nu je op de hoogte bent van de belangrijkste factoren, is het mogelijk om een schatting te maken. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 2.500 kWh aan elektriciteit op jaarbasis. In ons rekenvoorbeeld gaan we uit van zonnepanelen met 300 Wp. We krijgen dan de volgende berekening: 2.500 kWh / 300 × 0,85 = 7 zonnepanelen.

Houd er rekening mee dat we voor de bovenstaande berekening het energieverbruik van het gemiddelde huishouden hebben genomen. Als je veel waarde aan duurzaamheid hecht, is de kans groot dat het stroomverbruik hoger ligt, omdat je bijvoorbeeld geen gebruik maakt van gas. Daarnaast verbruik je met een groter huishouden doorgaans ook meer. Hetzelfde geldt voor grote woningen.

Om een schatting te maken van hoeveel zonnepanelen je zelf nodig hebt, gebruik je dus de volgende formule: Energieverbruik / Vermogen van de panelen x 0,85. Wil je ook nog gebruikmaken van het reguliere elektriciteitsnet? Dan zijn er minder panelen vereist. Stel dat je voor 40% afhankelijk wilt blijven van het elektriciteitsnet, dan kun je deze formule gebruiken: Energieverbruik × 0,60 / Vermogen × 0,85.

Houd ook rekening met de toekomst

Als je een antwoord wilt op de vraag “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”, is het ook van belang om aan de toekomst te denken. Zonnepanelen kunnen bij goed onderhoud namelijk 25 tot 30 jaar meegaan! Verwacht je dat je in de toekomst meer energie gaat gebruiken, bijvoorbeeld dankzij de aanschaf van een elektrische auto? Dan is het niet onverstandig om daar nu al rekening mee te houden.

Ook als je overstapt naar elektrische verwarming, zal het energieverbruik toenemen. Ondanks dat elektrische apparaten steeds zuiniger worden, bestaat er dus een kans dat je energieverbruik nog zal toenemen. Verwacht je dat je in de toekomst meer elektriciteit gaat gebruiken? Geef dit dan bij ons aan, zodat onze specialisten hier rekening mee kunnen houden.

Advies nodig? Wij zijn je graag van dienst!

Nu weet je dus hoe je kunt inschatten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Natuurlijk speelt ook het vermogen van de zonnepanelen een rol. En dat vermogen is onder meer afhankelijk van de panelen die je kiest. Bij het kiezen van zonnepanelen kijken de meeste mensen niet alleen naar het vermogen, maar bijvoorbeeld ook naar de aanschaf- en onderhoudskosten.

Krijg je graag persoonlijk advies en wil je dat wij voor je berekenen hoeveel zonnepanelen je nu precies nodig hebt? Dan komen we graag bij je langs voor een vrijblijvend gesprek.

INSTALLATIE ZONNEPANELEN

Zonnepanelen Limburg zorgt voor installatie van A tot Z

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om groene energie op te wekken en te besparen op je energierekening. Maar voordat je kunt genieten van de voordelen van zonnepanelen, moeten ze eerst correct worden geïnstalleerd. Wij verzorgen de installatie volledig voor je, van monteren op het dak tot de installatie in de meterkast.

Heeft u nog vragen over de installatie van zonnepanelen of wilt u een afspraak maken voor een adviesgesprek? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!