Zonnepanelen doe het zelf

Zonnepanelen doe het zelf

Kun je zonnepanelen ook zelf installeren? Ja en nee. Aan de kant zijn er pakketten verkrijgbaar waarmee je zonnepanelen zelf op je dak kunt installeren. Aan de andere kant is de kans groot dat je daarmee onbedoeld zorgt voor een lager rendement. Dan hebben we het nog niet eens over de veiligheidsrisico’s. Zowel voor het installeren als het onderhouden van zonnepanelen kun je het beste een specialist inschakelen. In dit artikel vertellen we je waarom. Hieronder lees je hoe we je helpen om het rendement te verhogen.

Investeren in hernieuwbare energie

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren in hernieuwbare energie. Hiermee draag je bij aan het verduurzamen van onze maatschappij én bespaar je op energiekosten. Om te besparen op kosten, besluiten sommige mensen om hun zonnepanelen zelf te installeren. De lagere installatiekosten maken het verleidelijk om zonnepanelen zelf te installeren. Toch is het uiteindelijk voordeliger om dit over te laten aan een specialist. Dit is goed voor het rendement, want een specialist weet hoe je het maximale uit een zonne-energiesysteem haalt. Het installeren van zonnepanelen vereist maatwerk en deskundigheid. Daar komt bij dat het voor subsidies een gecertificeerde installatie vaak een vereiste is.

Installatie door de juiste monteurs

In eerste instantie lijkt het goedkoper om zonnepanelen zelf te installeren. De onderhoudskosten kunnen op de lange termijn echter hoog oplopen als je geen professionele installateur inschakelt. Zonnepanelen installeren betekent veel meer dan alleen wat panelen op je dak schroeven. Bij een serie zonnepanelen hoort bijvoorbeeld ook bedrading en een omvormer. Als je zonnepanelen zelf gaat installeren, is dit waar het lastig wordt. Een kleine fout kan namelijk zorgen voor een verminderde energieopbrengst. Het kan zelfs resulteren in brandgevaar. Wij werken met specialisten die beschikken over de juiste ervaring en expertise. Door onze installateurs in te schakelen, zorgt u voor een efficiënt zonne-energiesysteem waar u lang plezier van heeft.

Wat kan je zelf doen?

Wat het investeren in zonnepanelen betreft, blijft het niet bij het plaatsen van de panelen op het dak. Dit speelt weliswaar een belangrijke rol bij het optimaliseren van de energie-efficiëntie, maar het onderhoud is daarbij ook onmisbaar. Bij de installatie is er waarschijnlijk weinig wat je zelf kunt doen. Tenminste, als u gaat voor het beste resultaat. Aan het onderhouden van je zonnepanelen kun je wel degelijk bijdragen. Het kan veel betekenen voor het rendement als je je systeem regelmatig controleert op schade en de prestaties monitort. Ook is het belangrijk om de zonnepanelen goed schoon te houden. Schone zonnepanelen presteren over het algemeen een stuk beter.

Waarom je het aan een specialist wil overlaten

Hoewel er veel is dat je zelf kunt doen, is het wellicht het beste om het onderhoud aan een specialist over te laten. Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste brengt het schoonmaken van je zonnepanelen veiligheidsrisico’s met zich mee. Ten tweede vereist kwalitatief onderhoud bepaalde kennis. Ten derde geeft het veel rust dat de zonnepanelen eens in de zoveel tijd door een specialist worden onderhouden. Je kunt onze specialisten inschakelen voor periodiek onderhoud. Dan weet je zeker dat je zonne-energiesysteem optimaal functioneert.

Hoe we zonnepanelen onderhouden

Onderhoud biedt niet alleen een uitkomst wanneer de zonnepanelen niet functioneren. We bieden veel meer dan alleen reparatie. Om te beginnen kun je je zonnepanelen door ons laten schoonmaken. Onze specialisten weten hoe ze dit veilig en zorgvuldig moeten aanpakken. Daarnaast optimaliseren we het systeem waardoor de levensduur wordt verlengd en het rendement wordt verhoogd. Verder controleren we de zonnepanelen zodat eventuele schade of andere problemen tijdig kunnen worden opgemerkt. Je kunt een onnodig laag rendement gemakkelijk voorkomen met behulp van een periodieke onderhoudsbeurt.

Het belang van goed onderhoud

Het onderhouden van je zonne-energiesysteem is bij ons in goede handen. Bij het investeren in zonnepanelen speelt efficiëntie een belangrijke rol. Het liefst wekken je zonnepanelen zo efficiënt mogelijk energie op. Zo heb je de investering namelijk het snelst terugverdiend en bespaar je op energiekosten. Je behoudt de efficiëntie door te investeren in een kwalitatief systeem. Het is cruciaal dat je dit vervolgens goed onderhoudt.

Conclusie

Het is zeker niet onmogelijk om zonnepanelen zelf te installeren. Dit is alleen niet de voordeligste en zeker niet de veiligste optie. Hetzelfde geldt voor het onderhouden van een zonne-energiesysteem. Kies voor maatwerk en kwaliteit door de installatie en het onderhoud van je zonnepanelen aan een specialist over te laten. We gaan hier graag met je over in gesprek. Zo zorg je voor een uitstekende installatie van een kwalitatief systeem. Vervolgens staan we klaar om je zonnepanelen te onderhouden, zodat je lang plezier blijft hebben van duurzame energie.

UW EIGEN LAADPAAL IN LIMBURG

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in

Wil je zonnepanelen laten installeren in Limburg? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze specialisten. We kijken graag met je mee en zorgen voor een oplossing op maat. Zo verzorgen we niet alleen een deskundige montage, maar kun je tevens rekenen op uitstekende service. Klaar om duurzaam te leven? Neem snel en eenvoudig contact op!