Welke zonnepanelen zijn de beste?

Overweeg je zonnepanelen te laten installeren op het dak van je huis? Dan vraag je je vast af welke zonnepanelen de beste zijn. Terechte vraag natuurlijk, want je wilt het beste rendement uit je investering halen. Er zijn echter veel verschillende soorten zonnepanelen op de markt met zowel voor- als nadelen, maar dat betekent nog niet dat het type paneel geschikt is voor jouw situatie. We bespreken daarom graag de verschillende soorten, efficiëntie, kosten, levensduur en andere factoren die kunnen helpen bepalen welke zonnepanelen de beste zijn voor jouw situatie.

Waarom investeren in zonnepanelen?

Het investeren in zonnepanelen biedt zowel persoonlijke als maatschappelijke voordelen die bijdragen aan een duurzame toekomst. Een van de belangrijkste voordelen van zonnepanelen is de verlaging van de energierekening. Zodra de zonnepanelen eenmaal zijn geïnstalleerd, genereren ze gratis stroom zolang de zon schijnt. Bovendien kan overtollige energie geproduceerd door de panelen terug worden gegeven aan het elektriciteitsnet, wat leidt tot verdere besparingen. Enerzijds draag je natuurlijk bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, aangezien je gebruikmaakt van een hernieuwbare energiebron. Een andere reden om te investeren in zonnepanelen is dat je minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet. Zo heb je dus geen last van stroomuitval en betaal je je niet scheel aan prijsstijgingen van elektriciteit.

Soorten zonnepanelen

Als je zonnepanelen overweegt, dan heb je eigenlijk de keuze uit drie soorten zonnepanelen. Zo heb je de keuze uit monokristallijn, polykristallijn en dunne film panelen en elk type heeft zo zijn voor- en nadelen. Monokristallijne zonnepanelen staan bekend om hun efficiëntie, maar zijn vaak een duurdere investering. De polykristallijne panelen zijn goedkoper, maar zijn ook iets minder efficiënt. De dunne film zonnepanelen zijn een overweging waard als flexibiliteit en licht van gewicht belangrijke factoren zijn voor de installatie.

Efficiëntie van zonnepanelen

Als je puur kijkt naar de efficiëntie van de zonnepanelen, dan komen de monokristallijne panelen als beste uit de bus met een efficiëntie van maximaal 22%, gevolgd door de polykristallijne 18% en dan de dunne film panelen met zo’n 13%. Hoewel de monokristallijne panelen duurder zijn in aanschaf, kunnen ze meer energie produceren op een kleiner oppervlak, wat voordelig kan zijn als de ruimte beperkt is. Het is ook maar net wat je budget is. Hoewel de monokristallijne zonnepanelen dus duurder zijn in aanschaf, kun je op de langere termijn meer besparen door de lagere energiekosten. In de meeste gevallen zijn de polykristallijne panelen een goede middenweg als je kijkt naar kosten en efficiëntie.

Levensduur en garantie van zonnepanelen

Het is ook een goed idee om te kijken naar de levensduur van de zonnepanelen. De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van zo’n 25 tot 30 jaar, hoewel sommige modellen nog langer kunnen meegaan. Daarnaast is het raadzaam om te kijken naar de garantie die de fabrikant en installateur biedt, aangezien dit een indicatie kan zijn van de levensduur van de panelen. Een langere garantieperiode betekent vaak een betere kwaliteit en duurzaamheid.

In de meeste gevallen krijg je bij de aanschaf van zonnepanelen een productgarantie en een prestatiegarantie. De productgarantie is er voor defecten in materialen of vakmanschap. De meeste fabrikanten bieden een productgarantie van 10 tot 12 jaar, hoewel je bij premium fabrikanten zelfs tot 25 jaar kunt krijgen. Een prestatiegarantie verzekert dat de aangeschafte zonnepanelen een bepaald percentage van hun oorspronkelijke efficiëntie behouden over een bepaalde periode.

De levensduur van 25 à 30 jaar is een gemiddelde en dat betekent niet dat de panelen direct stoppen met werken. Wat je wel ziet, is dat het rendement begint af te nemen. Door regelmatig onderhoud uit te voeren verleng je de levensduur aanzienlijk.

Waar let je op bij de aanschaf van zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen gaan aanschaffen? Dan zijn er dus een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst kijk je naar het type zonnepaneel en wat het meest geschikt is voor je dak. Een erkende installateur kan daar altijd bij helpen, zodat je verzekerd bent van de beste zonnepanelen voor je dak. Daarnaast kijk je naar de efficiëntie, kosten en de garantie. Hoewel zonnepanelen met een hogere efficiëntie duurder zijn in aanschaf, zijn ze wel de beste panelen voor besparingen op de lange termijn! Mocht je budget dit niet toelaten, dan zijn er genoeg opties. Laat je vooral eerst adviseren als je zonnepanelen overweegt!

Kies voor een betrouwbare installateur

Afhankelijk van je budget, wensen en type dak kan een erkende zonnepanelen installateur je helpen bij het kiezen van de beste zonnepanelen. De experts van Zonnepanelen Limburg staan klaar om je te adviseren. Hebben we de juiste zonnepanelen voor je gevonden? Dan zorgen wij voor een complete installatie!

Uw eigen laadpaal in Limburg

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in

Wil je zonnepanelen laten installeren in Limburg? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze specialisten. We kijken graag met je mee en zorgen voor een oplossing op maat. Zo verzorgen we niet alleen een deskundige montage, maar kun je tevens rekenen op uitstekende service. Klaar om duurzaam te leven? Neem snel en eenvoudig contact op!