Zonnepanelen, hoe werkt het? Om je te kunnen uitleggen hoe je met behulp van zonnepanelen energie op kunt wekken, moeten eerst ingaan op de geschiedenis van zonne-energie.
Zonnepanelen kunnen je huishouden van elektriciteit voorzien dankzij het zogenoemde ‘fotovoltaïsche effect’. Dit effect is in 1839 al ontdekt, maar deze werden pas vanaf de jaren 1970 gecommercialiseerd. De praktische toepassing van zonnepanelen heeft zelfs pas in het begin van de 21e eeuw doorgang gevonden. Men wist dus al heel lang dat je met behulp van de zon energie op kunt wekken. Hoe kan het dat het zo’n lange tijd heeft geduurd voordat we deze technologie daadwerkelijk zijn gaan gebruiken? Dat heeft vooral te maken met efficiëntie. De hogere efficiëntie van de moderne zonnepanelen in combinatie met het groeiende bewustzijn over klimaatverandering maken dat zonnepanelen tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit het straatbeeld.
Wist je dat de Romeinen vergrootglazen gebruikten om hun fakkels aan te steken? Je zou kunnen zeggen dat dit de eerste technologische ontwikkeling van zonne-energie is. In de loop der jaren zijn mensen manieren gaan zoeken om zonne-energie op een nuttige manier toe te passen. Voordat het fotovoltaïsche effect werd ontdekt in 1839, gebruikte Horace-Bénédict in 1767 al zonne-energie om te kunnen koken. Dat is natuurlijk iets heel anders dan het fotovoltaïsche effect zoals we dat tegenwoordig kennen. Dit effect – en de daarbij behorende technologie – werd ontdekt en ontwikkeld door Antoine César Becquerel. Het fotovoltaïsche effect vormt vandaag de dag nog steeds de basis voor het opwekken van zonne-energie.
Je wilt investeren in zonnepanelen, maar hoe werkt het fotovoltaïsche effect nu eigenlijk? Het fotovoltaïsche effect klinkt heel ingewikkeld, maar is eigenlijk heel eenvoudig. Het komt erop neer dat de deeltjes lichtenergie – ook wel fotonen genoemd – energie overdragen aan de elektronen in een halfgeleider. Een halfgeleider is een stof die wordt gebruikt voor veel elektronische producten. Wanneer fotonen met de elektronen in contact komen in een halfgeleider, worden de elektronen geëxciteerd. Dat wil zeggen dat de elektronen vrij door het materiaal kunnen bewegen en naar een hoger energieniveau gaan. Dit resulteert in een elektrisch veld. Vervolgens worden de elektronen door metaal opgevangen en wordt uiteindelijk elektrische stroom gegenereerd.
Je huishouden van stroom voorzien met behulp van zonnepanelen, hoe werkt het precies? Zoals we al eerder hebben besproken, heeft het een hele tijd geduurd voordat zonnepanelen op praktische wijze konden worden toegepast. Nadat het fotovoltaïsche effect werd ontdekt, was het de taak om zonnepanelen efficiënter te maken. Het doel van de ontwikkeling van zonne-energie is immers om onze maatschappij te verduurzamen. Dat lukt alleen als zonne-energie voor een hele hoop mensen rendabel is. De technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat ieder huishouden tegenwoordig kan profiteren van zonnepanelen.
Inmiddels zijn er verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar. De halfgeleider die wordt gebruikt is over het algemeen silicium, maar de technologie verschilt. Zo worden er onder meer polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen geproduceerd. Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen, monokristallijne zonnepanelen bestaan uit slechts één siliciumkristal. De verschillende soorten zonnepanelen kunnen allemaal hun eigen voor- en nadelen. Zo wekken monokristallijne zonnepanelen meer energie op, maar zijn polykristallijne zonnepanelen weer een stuk goedkoper.
Zonnepanelen laten installeren, hoe werkt het? Met behulp van het juiste type zonnepaneel en een hoogwaardige omvormer kan iedereen profiteren van zonne-energie. Het is echter ook belangrijk om zonnepanelen op een slimme en efficiënte manier te laten plaatsen. Je rendement is hier voor een groot deel afhankelijk van. Bij ons hoef je je daar gelukkig geen zorgen over te maken. Onze specialisten geven namelijk deskundig advies over het investeren in zonnepanelen. We zoeken voor je uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, welk type paneel het meest geschikt is en wanneer je de investering hebt terugverdiend. Vervolgens komen ervaren installateurs langs om ze vakkundig te plaatsen. Daarvoor gebruiken we hoogwaardige montagesystemen.
We begonnen met de volgende vraag over zonnepanelen: hoe werkt het? We hopen dat dit nu iets duidelijker voor je is. Als jij ook optimaal wilt profiteren van zonnepanelen, ga dan vooral in gesprek met onze specialisten. Zonnepanelen Limburg zorgt dat u snel gebruik kunt maken van een duurzaam en kostenbesparend zonne-energiesysteem. Neem contact met ons op als je wilt weten wat we voor je kunnen betekenen.
Wil je zonnepanelen laten installeren in Limburg? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze specialisten. We kijken graag met je mee en zorgen voor een oplossing op maat. Zo verzorgen we niet alleen een deskundige montage, maar kun je tevens rekenen op uitstekende service. Klaar om duurzaam te leven? Neem snel en eenvoudig contact op!