Zonnepanelen types

Overweeg je om over te stappen naar zonne-energie? Je zult dan wel gemerkt hebben dat de mogelijkheden oneindig zijn. Zonnepanelen zijn er in alle soorten en maten, maar wat is nu de beste keuze? Als je ook je ecologische voetafdruk wilt verkleinen en wilt profiteren van lagere energiekosten, is het goed dat je weet welke zonnepanelen types er allemaal verkrijgbaar zijn. Aan de hand daarvan kun je kijken wat voor jou geschikt is. De specialisten van Zonnepanelen Limburg hebben de belangrijkste soorten zonnepanelen voor je op een rijtje gezet. Je komt erachter hoe ze werken, wat de voordelen zijn per type zonnepaneel, op welke verschillende manieren ze kunnen worden gemonteerd en wat voor jou de juiste keuze is.

De technologie van zonnepanelen

De meeste zonnepanelen types werken in de basis op dezelfde manier, namelijk met het fotovoltaïsche effect. Dit effect houdt in het kort in dat zonlicht wordt omgezet naar elektriciteit. Daarbij worden de fotonen van zonlicht door een halfgeleidermateriaal geabsorbeerd. Dit zorgt ervoor dat de elektronen in het halfgeleidermateriaal gaan bewegen. Met als resultaat dat er elektriciteit ontstaat die je kunt gebruiken voor je huishoudelijke apparaten. Het hierboven beschreven effect kan op verschillende manieren worden bereikt. Om een voorbeeld te geven; in de meeste gevallen is silicium het halfgeleidermateriaal, maar er kunnen ook andere materialen die kunnen worden gebruikt.

Zonnepanelen types: monokristallijn

Om zonne-energie rendabel te maken voor consumenten, is er de afgelopen decennia alles aan gedaan om het fotovoltaïsche effect efficiënter te maken. Het resultaat daarvan is dat je vandaag de dag de keuze hebt uit verschillende zonnepanelen types. Neem bijvoorbeeld monokristallijne zonnepanelen. Dit is een van de bekendste soorten zonnepanelen, je komt ze dan ook veel tegen. Monokristallijne zonnepanelen kun je herkennen aan hun egale, donkere kleur. Deze zonnepanelen bestaan uit één kristal van silicium, vandaar dat het woord ‘mono’ in de naam zit. Over het algemeen werken monokristallijne zonnepanelen vergeleken met andere soorten het meest efficiënt.

Zonnepanelen types: polykristallijn

Polykristallijne zonnepanelen zijn in tegenstelling tot monokristallijne zonnepanelen gemaakt van meerdere kristallen van silicium. Omdat er meerdere siliciumkristallen zijn samengesmolten, hebben deze zonnepanelen een iets blauwere tint en een glasachtige textuur. Deze zonnepanelen werken iets minder efficiënt dan monokristallijne zonnepanelen, maar dat hoeft in principe geen nadeel te zijn. De aanschafkosten van polykristallijne zonnepanelen zijn namelijk iets lager. Desondanks leveren ze meer dan genoeg elektriciteit op om je huishouden onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Kortom, de aanschafkosten die je bespaart, wegen in veel gevallen op tegen de iets lagere efficiëntie.

Dunne-film zonnepanelen en bifaciale zonnepanelen

Naast de bovengenoemde zonnepanelen types zijn er ook een aantal minder bekende soorten, zoals dunne-film zonnepanelen en bifaciale zonnepanelen. Deze zijn niet zozeer efficiënter dan monokristallijne zonnepanelen, maar wel flexibeler in toepassing dankzij innovatieve oplossingen. Dunne-film zonnepanelen zijn bijvoorbeeld lichter van gewicht en flexibeler omdat ze bestaan uit meerdere dunne lagen fotovoltaïsch materiaal. Naast silicium kunnen deze zonnepanelen ook gemaakt zijn van ander materiaal, onder meer cadmiumtelluride en koper-indium-galliumselenide. Bifaciale zonnepanelen zijn flexibeler in toepassing omdat ze aan beide kanten zonlicht kunnen absorberen. In bepaalde situaties biedt dit een uitkomst.

Soorten installaties

De verschillende zonnepanelen types kunnen op meerdere manieren worden geïnstalleerd. In de meeste gevallen valt de keuze voor een installatie op het dak. Zowel platte als schuine daken zijn geschikt voor zonnepanelen, mits het dak de juiste oriëntatie heeft. De hellingshoek is ook van belang, maar hier zijn slimme oplossingen voor. Wat niet veel mensen weten, is dat je als particulier je zonnepanelen ook in de tuin kunt laten installeren. Als de ruimte het toelaat, kan dit een aantrekkelijke keuze zijn. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om de ideale hellingshoek en oriëntatierichting te bepalen, waardoor je de energie-opbrengst maximaliseert.

Besparen op energiekosten

Als je wilt besparen op energiekosten, is het essentieel dat je weet wat de voordelen zijn van de verschillende zonnepanelen types. Wat de meest gunstige keuze is, hangt tenslotte af van de situatie. Wie behoefte heeft aan een zo hoog mogelijke energieopbrengst, is wellicht het beste gebaat bij monokristallijne zonnepanelen. Mocht je meer waarde hechten aan het beperken van de aanschafkosten, kun je overwegen om polykristallijne zonnepanelen te laten installeren. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken als je niet weet wat voor jou het geschiktst is, want onze specialisten kunnen je hier uitstekend over adviseren.

Nu je weet wat de belangrijkste zonnepanelen types zijn en welke voordelen ze met zich meebrengen, is het tijd om te kijken wat voor jou de mogelijkheden zijn. Als je benieuwd bent wat je van een zonne-energiesysteem kunt verwachten en hoeveel je kunt besparen, gaan we graag met je in gesprek.

Uw eigen laadpaal in Limburg

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in

Wil je zonnepanelen laten installeren in Limburg? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze specialisten. We kijken graag met je mee en zorgen voor een oplossing op maat. Zo verzorgen we niet alleen een deskundige montage, maar kun je tevens rekenen op uitstekende service. Klaar om duurzaam te leven? Neem snel en eenvoudig contact op!